Kako izbrati najkakovostnejša semena?

Osnova za najboljši pridelek so zagotovo najkakovostnejša semena. Če je vaš način pridelovanja vrtnin ekološki, morate izbrati tudi ekološko pridelana semena. Dobro je poznati čim več lastnosti oziroma prednosti ekoloških semen, obenem pa morate biti prav tako pozorni na to, kdaj je ustrezen čas in kakšna je primerna izbira ekološkega substrata, ki je primerna za setve in pikiranje.

Ekološka pridelava semen

Ekološka pridelava semen temelji na povsem naravni vzgoji rastlin in lahko trdimo, da je to precej velik izziv. Pridelovalci ekoloških semen morajo biti namreč pozorni na številne dejavnike, še posebej pa na izbiro sorte, iz katere bodo pridobljena semena.

Sorte semen morajo biti v prvi vrsti dobro prilagojene našim podnebnim razmeram, hkrati pa morajo biti čim bolje odporne na različne vrste škodljivcev ter proti boleznim. Zgodovina prednika se prenese na seme, zato odloča tudi o tem, kaj bo zadostovalo za zaščito in zdravje mlade rastline. Na splošno pa velja, če izbiramo ekološko pridelana semena, da so rastline  veliko bolj zdrave. Obenem pa imajo še veliko večjo možnost, da lahko uspejo ob povsem naravnem načinu vzgoje.

Vzgoja sadik

S samo vzgojo prvih sadik zelenjave je potrebno pričeti že februarja. Pri tem potrebujemo setvene posode in lončke ali pa pladnje. Še najbolje bomo storili, če bomo prav vsako leto uporabili nove posode. Na ta način se lahko odlično izognemo prenosom najrazličnejših bolezni.

Izjemnega pomena je, da vedno izberemo prst, ki je zlasti primerna za razvoj semena v krepko rastlino. S primerno vrsto zemlje namreč lahko zagotovimo, da ima rastlina ustrezno podlago za razvoj dovolj močnih korenin.

Vzgojite si svoje sadike

Z načrtovanjem sejanja sadik za novo sezono lahko pričnete že pozimi. Najprej so na vrsti semena rastlin, ki za vzgojo sadik potrebujejo nekoliko več časa. Najpomembneje je, da si za to delo vzamete dovolj časa in se učinkovito pripravite na vzgajanje sadik z najprimernejšim postopkom. Seveda pa boste morali pričeti z izbiro najboljšega oziroma najkakovostnejšega semena.