Učinkovita zaščita rastlin pred mrazom

Rastline na vrtu, njivi ali kje drugje lahko učinkovito zaščitite na najrazličnejše načine. Nekatere metode zaščite so cenovno dostopne, spet druge, ki so kakovostnejše, so nekoliko dražje.

Najpreprostejša metoda je na primer neposredno prekrivanje. Sadike posejete ali posadite ter jih prekrijete s folijo. Na trgu je na voljo več različnih vrst folije. Izbirate lahko na primer med polietilensko folijo ali polipropilensko. Pod njo je temperatura približno pet stopinj Celzija višja kot zunaj na prostem.

Folije dobro prepuščajo vodo in zrak

Za nekatere vrste folije je značilno, da zelo dobro prepuščajo vodo in zrak. To zlasti velja za polipropilensko. Na trgu jo lahko najdete pod več imeni, na primer koprena, Vrteks, Kovertan, Lutrasil. Polipropilenska folija je lahko različno debela. Če je debelejša, rastline veliko bolje zaščiti pred mrazom, obenem pa veliko slabše prepušča vodo in zrak. Za tanjše folije torej velja, da veliko bolje prepuščajo vodo in zrak ter manj zaščitijo pred mrazom.

Morda je izbira tanjše folije slabša, ker se lahko tudi hitreje raztrga, na primer zaradi živali, vetra in drugih manj ugodnih razmer iz okolice. Če je še posebej hladno, strokovnjaki priporočajo, da se rastline pokrijejo kar z dvema plastema tanjše folije. Ko se nekoliko ogreje, eno plast lahko brez pomislekov odstranite.

Folije nepropustne za vodo in zrak

Po drugi strani pa na trgu lahko kupite tudi plastične folije ali polietilenske folije, ki so nepropustne za vodo in zrak. Pod njimi so tako odlične razmere za razvoj najrazličnejših bolezni. To najučinkoviteje lahko preprečite tako, da folije naluknjate. Več lukenj boste naredili, večjo zračnost boste zagotovili rastlinam. Manjše število lukenj pa pomeni učinkovitejše varovanje pred mrazom.

Tople grede

Poleg ustrezne folije so za zaščito rastlin pred mrazom primerne tople grede. Tople grede iz preteklosti so skorajda povsem pozabljene. Če so nekoč uporabljali zidane ali betonirane, vkopane in še kakšne, so dandanes tople grede bistveno preprostejše. Predstavljajo namreč zgolj nadomestek na direktno prekrivanje ali pa tunele.