Ustrezna izbira namakalne cevi

Vrtne cevi so nujno potrebne za še prijetnejše in preprostejše vrtnarjenje. Na trgu so vam na voljo različne namakalne cevi. Med seboj se zlasti razlikujejo po dolžini, premeru in materialih. Če boste izbrali dovolj kakovostno ter ustrezno cev, vam bo ta odlično služila tudi do več sezon.

Namakalne cevi so še veliko bolj učinkovite, če jim dodajate najrazličnejše praktične dodatke. Tudi ti so vam na trgu na voljo v najrazličnejših vrstah, praviloma pa jih boste našli na istem mestu, kjer ste izbrali namakalno cev. A ker izbira namakalne cevi zagotovo ni ena od najlažjih nalog, smo vam pripravili nekaj najkoristnejših nasvetov, ki jih boste koristno uporabili pri nakupovanju.

Najpomembnejši dejavniki pri nakupu namakalne cevi

Pri izbiri namakalne cevi morate še posebej paziti na dolžino, premer, maso, debelino stene, odpornost proti ekstremnim temperaturam, informacije o proizvajalcu oziroma blagovni znamki in ne nazadnje še na samo barvo.

Za barvo se vam morda ne zdi tako zelo pomembno, a dobro je vedeti, da se prozorne in svetle cevi na soncu veliko manj segrevajo v primerjavi s cevmi druge barve. V temnejših ceveh pa na primer ne prihaja do tako velikega širjenja alg.

Najbolj priljubljene vrtne namakalne cevi

Kupci cevi za namakanje se najpogosteje odločajo za nakup raztegljive cevi, cevi z navijanjem in ne nazadnje za vrtno cev, ki je dolga 50 metrov. Obenem se odločijo še za nakup dodatkov. Med najbolje prodajanimi so priključki, pištole in razpršilniki za vodo, koluti in ne nazadnje še vozički za cevi.

Obstaja razlika med vrtnimi, namakalnimi in kapljalnimi cevmi?

Čeprav smo vam tokrat na sploh svetovali o namakalnih ceveh, pa vsak dober, izkušen ter strokovno podkovan vrtnar ali pa kmetovalec ve, da je treba jasno ločiti med vsaj tremi vrstami cevmi. Namakalne cevi je namreč treba ločiti od vrtnih in kapljalnih. Za cev za namakanje je namreč značilno, da je prepustna po celi dolžini, uporabljamo pa jo za povsem enakomerno namakanje travnika.

Torej je pri nakupovanju cevi najprej najpomembneje, da specializiranemu prodajalcu zaupate, ali želite kupiti vrtno, namakalno ali kapljalno cev.