Vzroki za izbor ekoloških semen in sadik

Zagotovo je večini med vami povsem jasno, da je vaše zdravje v veliki meri odvisno tudi od prehranjevanja. Seveda je pomembno še, da se dovolj gibamo, dovolj in kakovostno spimo, da nismo preveč izpostavljeni stresu in še bi lahko naštevali. Najverjetneje pa ob vprašanju, kaj vas dela zdrave, ne pomislite takoj na ekološka semena in ekološke sadike. Tudi od njih je namreč v veliki meri odvisno, kako zdravi ste. Če jih uporabljate, ste po vsej verjetnosti veliko bolj zdravi v primerjavi s tistimi, ki jih ne.

Da so ekološka semena in ekološke sadike veliko boljša izbira, vedo tudi škodljivci, voluharji, polži. Tega se dobro zavedate vsi tisti, ki ste na tem področju dela precej izkušeni, na primer vrtičkarji ali pa kmetovalci. Če boste imeli na vrtu posejane navadne sadike, polžem ne bodo šle tako v slast kot ekološke sadike.

Eko semena in sadike so pridelane na naraven način

Za ekološka semena in ekološke sadike je značilno, da so pridelani na popolnoma naraven način. To v praksi pomeni brez kakršne koli uporabe sintetičnih pesticidov ali gnojil. Namesto njih ekološki pridelovalci prisegajo na ekološke neoporečne mešanice rmana, čajev, polivk koprive in žajblja ter podobno.

Ravno tako je pomembno, da so eko sadike vzgojene v eko substratu. To pomeni v prsti, ki je brez vsebnosti umetnega gnojila ter pesticidov. Eko semena morajo biti pridelana na prostem.

Za eko način pridelovanja so primernejše odpornejše sorte

Dobri poznavalci eko pridelave se še kako zavedajo, da so za vzgojo eko semen in eko sadik primernejše odpornejše sorte. Uspešnost takšnih izdelkov namreč temelji na tem, da rastline niso preveč razvajene.

Ne nazadnje pa je za eko pridelovanje ključnega pomena še to, da ujamete pravilen čas sejanja, sajenja ter še drugih opravil. Na takšen način se boste namreč v veliki meri izognili zapletom in boleznim pridelka oziroma rastlin.

Kako prepoznati eko semena in eko sadike

Na videz ekološke sadike in semena praviloma izgledajo povsem enako kot običajna. Na prodajnih mestih jih boste prepoznali po embalaži. Na njej mora biti namreč označeno, da gre za ekološko pridelavo semen in sadik.