Učinkovita zaščita tal s prekrivko

V poletnem času pred pretiranim izhlapevanjem vode uporabljamo za zaščito tal najrazličnejše prekrivne materiale. Prekrivke namreč tla dobro ohranjajo vlažna. Posledično nam tudi v zelo vročem obdobju ni treba prav pogosto zalivati, obenem dobro preprečimo še nastajanje oziroma rast plevela. S prekrivkami ne nazadnje dosežemo še to, da vrtnine niso zamazane s kapljicami prsti po nevihti ali dežju.

Dobre prekrivke so na primer narejene iz slame. Vendar pa je treba pri takšni izbiri paziti, da z njo na gredico ne prenesemo še semen plevela. Odličen material za prekrivanje tal v poletnem času je tudi žaganje. Pomembno je, da ga pred samim trosenjem na gredico pustimo, da se nekoliko uleže in razpade. Sveže žaganje bi namreč prsti odvzelo hranila.

Najboljša vrsta prekrivke

Najboljše prekrivke za tla pa so tiste, ki vsebujejo pokošene ostanke trave, listje plevela in listje z gred z zelenjavo oziroma z drugimi besedami: najboljše prekrivke so narejene iz materiala, ki bi ga sicer uporabili za kompost. Ko se takšen material razgradi, tla obogati z dušikom. Poleg tega pa ne vsebujejo plevelnega semena. A še preden sveže ostanke nameravate uporabiti za prekrivko, poskrbite, da jih boste vsaj en dan sušili na soncu, da pričnejo gniti. Ključno je še to, da ostanki niso oboleli.

Prekrivke okoli okrasnih rastlin

Poleti prekrivke potrebujejo tudi okrasne rastline. Okoli njih lahko natrosimo okrasno lubje. Še zlasti je to primerno za vrtnice in različna okrasna grmičevja. Na ta način si prihranite še košnjo trave in ne nazadnje zakrijete pogled na povsem gola tla. Obenem je lubje prav tako dobrodošla izbira za zaščito pred izgubo vlage tal v poletnem času.

Kdaj je najprimernejši čas za prekrivke

Prekrivke na tla praviloma polagamo junija. Na ta način nam uspe ohraniti temperaturo tal, ko ta še niso preveč segreta. Konec junija je treba prekriti poletno zelenjavo. S tem boste najučinkoviteje preprečili izsuševanje tal ter obdržali ustrezno temperaturo tal. Pomembno je, da se izbrana prekrivka ne dotika rastlin. Med rastlino in prekrivko je treba pustiti vsaj nekaj centimetrov prostora.