Rastlinjaki v jeseni ne smejo ostati prazni

V mesecu oktobru je zadnji čas za setev v rastlinjake. Še vedno lahko posejemo zimsko solato, motovilec, špinačo, rukolo in redkvico. Po setvi je potrebno rastline še dodatno prekriti s prekrivko in seveda zračiti, saj lahko jesensko sonce pregreje zaščitene prostore. Če bo jesen lepa, bodo rastline še v tem letu lepo ozelenele, pridelek pa bo v naslednjem letu. Predlagamo, da izberete pravi semenski material z visokim potencialom rodnosti in odpornosti.

Solato Cardigo sejemo v setvene platoje in jo presajamo v rastlinjake, ko ima dovolj razvite korenine. Z zgodnjo setvijo lahko pričakujemo pridelek že v decembru, takrat tudi še lahko posadimo solato (setev v začetku novembra) za pridelek v marcu ali aprilu, odvisno od vremena.  Cardiga je hitro rastoča solata kratkega dne v tipu rozete, odporna na solatno plesen in rjavenje listnega robu.

Motovilec, ki ga lahko sejemo v vrstice (10 – 12 cm x 2 cm, 1-2 cm globoko, cca 1200 semen/m2) vse do sredine septembra, bomo pobirali pozimi, spomladanskega pa sejemo do sredine oktobra. Torej, še je čas. Optimalna T za kalitev je 15-20°C. Sejemo ga lahko tudi v stiroporne platoje po 4 – 5 semen/celico, ter ga presadimo na gredo (manj plevela) ali pa vzgajamo v platojih. Pobiramo ga 60 – 80 dni po setvi.

Motovilec Juwallon je hitro rastoč, primeren za  setev v jeseni, dobro prezimi in ima srednje pokončno rast. Favor lahko sejemo preko celega leta, raste pokončno in srednje hitro. Motovilec Etap je najhitrejši, zato se priporoča za zgodnjo jesensko setev.

Špinača Yabi F1 ima ovalne temno zelene rahlo nagubane liste, bolj se bliža zima, debelejši so. Primerna za jesensko in spomladansko setev.

Pohitite, omenjena semena so na zalogi!

Lucija Grudnik Bric