Mesec maj – še vedno je čas za setev fižola

Fižol ima zelo bogato prehransko vrednost, zato vam priporočam, da ga umestite v vsak zelenjavni vrt.  Sejemo ga v vrste ali v skupine po 4-5 semen. Visokemu nudimo tudi oporo (vrvice, lesene palice, koruzo). Sejemo ga, ko ima zemlja 10 °C, v rastlinjakih že lahko konec marca, na prostem pa v začetku maja. Zaradi večje absorbcije prostega dušika iz zraka (s pomočjo na koreninah prisotnih dušičnih bakterij) ga je potrebno z zemljo ogrniti. Pred setvijo zemljo pognojimo s preperelim organskim gnojilom Stallatico, položimo namakalno cev, lahko tudi proti plevelno folijo. Dognojujemo ga z vodotopnimi gnojili, ki vsebujejo manj dušika. Priporočamo Polyfeed 9:12:36 + mikroelementi (za fertirigacijo ali foliarno aplikacijo, 2ml/l vode).  

Za visok in zgoden pridelek vam priporočamo naslednje sorte, ki so že preverjene med slovenskimi pridelovalci:

Nizek rumeni fižol CAPITANO: rastlina je zelo močne rasti z veliko stroki, ki so ploščati in veliki 2cm x 15cm. Rumeneti začnejo že zelo zgodaj. Primeren je tudi za strojno pobiranje. 

Nizek zeleni fižol MENDOZA: visoko produktivna sorta fižola, z zelo izenačenimi stroki. Velikost ploščatih strokov: 18mm x 16cm.

Visok rumeni fižol GOLDEN GATE: primeren za sajenje v rastlinjake in na prosto, odprte rasti, izenačeni rumeni stroki.

LIMKA: Visok fižol z zelenimi ploščatimi stroki, za pridelavo na prostem ali v rastlinjaku. Velikost strokov: dolžina 28cm, širina 25mm. 

Za hitrejši pridelek lahko pri nas naročite tudi sadike, na voljo pa imamo tudi semena.