BUČNI GOLAŽ
Bučni golaž (Hokaido, Gigily)
Sestavine: bučno meso, paradižnik, paprika, čebula, česen, balzamični kis, oljčno olje, voda ali jušna osnova, paradižnikova mezga, paprika v prahu, majaron, timijan, kumina, sol, poper.
Čebulo popražimo na olju, dodamo bučno meso in papriko. Po nekaj minutah dodamo koščke paradižnika in strt česen, prilijemo jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo, papriko v prahu, kumino, sol in poper. Kuhamo pol ure. Odišavimo z majaronom in še malo pokuhamo.

 

BUČNA JUHA
Enostavna juha (Hokaido, Japan Cup)
Sestavine: 500 g bučnega mesa, 30 g masla, 1 čebulo, 1 l vode ali jušne osnove, 1 l mleka, 3 stroke česna, 2 lovorova lista, muškatni orešek, curry, peteršilj, 3 žlice bučnih seme, poper, sol
Bučno meso razrežemo na večje koščke. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Na segretem maslu zarumenimo čebulo, dodamo kose buč, strt česen, lovor in dobro prepražimo. Prilijemo mleko in jušno osnovo ter kuhamo 15 minut, da se buče zmehčajo. Zelenjavo v juhi pretlačimo ter začinimo s soljo, poprom, curry-jem in peteršiljem. V ponvi brez maščobe prepražimo bučne pečke in jih stresemo po juhi.

Kremne juhe iz buč (Hokaido, Muškatna buča, Sucrine du Berry, Early Butternut)

l.Sestavine: na kocke narezane buče, malo korenja, pol čebule, na kocke narezan krompir, malo masla, kisla smetana.
Zelenjavo očistimo, narežemo, prepražimo ter zalijemo z vodo. Dodamo kislo smetano in malo limonine lupinice. Ko je zelenjava kuhana, jo pretlačimo ter tako zgostimo juho. Po želji začinimo (muškatni orešek, timijan, origano, peteršilj, sol, poper)

ll.Sestavine: bučno meso, mešana zelenjava (cvetača, brokoli, korenje, koleraba) paradižnikova mezga, paradižnikov pire, suha leča, čebula, voda ali jušna osnova, oljčno olje, kis, česen, peteršilj, mleta rdeča paprika, sol, poper.
Čebulo in česen drobno sesekljamo, zelenjavo očistimo in razrežemo na koščke. Čebulo zarumenimo na olju, dodamo suho lečo in česen ter malo popražimo. Zalijemo z vodo in segrejemo do vrenja. Dodamo paradižnikov pire, začinimo s soljo, poprom, mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Počasi kuhamo eno uro; 10 minut pred koncem kuhanja primešamo narezano zelenjavo. Preden postrežemo, prilijemo kis in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Za prijatelje: namesto krožnikov, lahko uporabimo izdolbene okrasne buče.

 

lll.Sestavine: bučke, krompir, čebula, oljčno olje, voda ali jušna osnova, sladka smetana, gorčica, bučno olje, limona, poper.
Čebulo zarumenimo, dodamo bučno meso in krompir ter pražimo. Prilijemo vodo ali jušno osnovo, kuhamo od 20 do 25 minut in juho pretlačimo. Vmešamo sladko smetano ter začinimo s soljo, gorčico, poprom in limoninim sokom. Juho v krožnikih okrasimo z nekaj kapljicami bučnega olja.

 

BUČNE SLAŠČICE
Bučna pita l. (Muškatna buča)
Sestavine: 400 g moke, 300 g masla, 200 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 4 rumenjaki.
Naredi testo in ga pusti počivati. Pripravi nadev iz 400 g buč in 200 g jabolk. Vse naribaj in na hitro prepraži na žlici masla. Testo razvaljaj in daj v pekač. Namaži ga z marmelado, čez potresi skuto in nadev iz buč. Na vrhu dodaj nekaj narezanih orehov, daj v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in peci 60 minut.

Bučna pita II. (Muškatna buča; Muscade de Provance, Sucrine du Berry)
Testo: 250g moke, 100 g maščobe, 1 jajce, 0,5 žličke soli in sladkorja, 2 žlici jabolčnega kisa, 3-4 žlice mrzle vode.
Nadev: bučni pire, kisla smetana ali skuta, malo mleka, rjavi sladkor, sladka smetana, jajca, cimet, klinčki, ingver in muškatni orešek, maslo in moka za model. Zamesimo testo in ga za eno uro shranimo v hladilniku. Bučni pire zmešamo s kislo smetano, mlekom, cimetom, klinčki, ingverjem, muškatom in jajci. Dodamo lahko tudi v rum namočene rozine. Testo razvaljamo v okroglo ploščo premera 28 cm, jo položimo v namaščen model in prekrijemo z bučnim mesom. Pito pečemo 1 uro pri temperaturi 200 ˚C. Postrežemo še toplo s stepeno smetano. Jed lahko izboljšamo s prelivom iz sladkorja, masla, sesekljanih mandljev ali orehov. S tem prelijemo pito pred pečenjem.

Bučni piškoti (bučna semena)
Sestavine: 12 dag margarine, 12 dag sladkorja, 1 jajce, 15 dag moke, 6 dag ovsenih kosmičev, 25 g sezamovih semen, 40 g bučnih semen, ½ žličke pecilnega praška.
Margarino rahlo posoli in jo penasto umešaj s sladkorjem. Dodaj jajce ter primešaj moko s pecilnim, dodaj še kosmiče, sezam in bučna semena ter zgneti testo. Oblikuj za oreh velike kroglice, jih rahlo splošči in položi na peki papir v razdalji 4 cm. Peči pri 180 stopinj Celzija 10 do 12 minut.

Rolada z bučami in jabolki (Muškatna buča, Japan Cup)
Sestavine: 200g bučnega mesa, 150 g jabolk, ingver, cimet, sladkor.
Pekač premažemo z maslom, nanj položimo jabolka in bučke, potresemo s cimetom in ingverjem (mletim) ter sladkorjem.
Testo: 4 jajca, 120 g sladkorja, 100 g moke. Stepemo jajca, počasi dodajamo sladkor, stepamo toliko časa, da masa naraste.Nato z metlico primešamo še moko. Pekač z jabolki in bučami vzamemo iz pečice, nanj zlijemo testo in pečemo pri 180 C. Ko je pečeno pekač obrnemo in zvijemo v rolado.

Pehtranovo pecivo (Sweet Dumpling, muškatna buča; Muscade de Provance, Sucrine du Berry)
Sestavine: 4 jajca, 180 g sladkorja, 400 g bučnega mesa, 350 g pšenične moke, zavitek pecilnega praška, 2 dl olja, 1 dl mlačne vode, 2 žlici sesekljanega pehtrana.
Bučno meso drobno naribamo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo ter med mešanjem dodajamo olje in vodo. Dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Beljake stepemo v trd sneg in ga skupaj s sesekljanim pehtranom previdno vmešamo v rumenjakovo maso. Maso vlijemo v namaščen model in pečemo 45 minut pri 180 ˚C. Ohlajeno pecivo postrežemo s stepeno smetano.

Bučni sladoled (Sweet Dumpling)
Sestavine: 2 jajci, 100 g medu, 150 g bučnega pireja, zavitek vanilijevega sladkorja, 250 g smetane, 50 g bučnih pečk, 2 žlici medu, žlička cimeta.
V jajčno zmes vmešamo bučni pire, sladkor, cimet in stepeno sladko smetano. Podolgovat model zaščitimo s folijo za živila, napolnimo z zmesjo in položimo v zamrzovalnik za nekaj ur. Tik preden postrežemo, raztopimo med, vanj stresemo nasekljane bučne pečke in kratko karameliziramo. Sladoled razrežemo na rezine in potresemo s karameliziranimi pečkami. Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut prej, preden ga postrežemo.

Bučni zavitek (muškatna buča; Muscade de Provance, Sucrine du Berry)
Testo: 1 zavitek vlečenega ali listnatega testa, 400 g moke, 3 žlice bučnega olja, ⅛ l mlačne vode, sol. Nadev: 1 kg bučnega mesa, 250 g skute, 3 jajca, 100 g sladkorja, 1 dl kisle smetane, 100 g rozin, 0,5 dl sončničnega olja, sok 1 limone.
V posodo presejemo moko, dodamo olje, sol in toliko mlačne vode, da nastane mehko testo. Počiva naj pol ure. Bučno meso grobo naribamo. Jajca s sladkorjem penasto stepemo ter primešamo kislo smetano, skuto in limonin sok. Testo razvlečemo ter premažemo z oljem in sladko smetano. Polovico razvlečenega testa obložimo s skutnim nadevom, ki ga posujemo z naribanimi bučami in rozinami. Zvijemo, premažemo s preostankom sladke smetane in položimo v namaščen pekač. Pečemo pol ure pri 200 °C.

Kremni kolač z bučo (Gigily, Sweet Dumpling, bučna semena)
Sestavine: 125 g masla, 125 g sladkorja, 2 jajci, 150 g bučnega pireja, 75 g naribanih mandljev ali nasekljanih bučnih semen, 260 g pšenične polnozrnate moke, 50 g jedilne čokolade, 1 rumenjak, lupina ene pomaranče EKO, noževa konica pecilnega praška, ščepec soli. Krema: 3 dcl mleka, 1 vanilijev puding, 3 žlice sladkorja, cimet, margarina, 5 žlic bučnega pireja iz buče Sweet Dumpling.
Zmehčamo maslo, sladkor in jajca penasto umešamo. Dodamo sol, lupinico pomaranče in bučni pire. Dobro premešamo. Naribane mandlje zmešamo s presejano moko in pecilnim praškom ter umešamo v penasto maso. Testo naj počiva najmanj pol ure. Nato ga porazdelimo po namaščenem pekaču.
Krema: skuhamo puding, in ko se nekoliko ohladi, počasi dodamo ostale sestavine. S kremo premažemo biskvit. Namig: biskvit lahko predhodno navlažimo z 2 žlicama sladkorja v prahu, 1 žlico ruma in 1dcl vode.

Kolački z bučnimi koščki (Gigily ali Japan cup)
Sestavine: 10 žlic moke, pol pecilnega praška, 10 žlic sladkorja, 1 puding (vanilijev ali čokoladni), ščepec soli, 10 žlic mleka, 2 jajci, 10 žlic olja.
V večji skledi najprej zmešaj vse suhe sestavine, tudi puding in nato počasi dodaš še mleko, jajca in olje.
Zmes vliješ v modelčke za mafine. Napolniš jih do tri četrtine. Na vrhu posuješ koščke buč, ki jih prej na hitro popražiš na sladkorju. Pečeš 10 do 15 minut pri 170 stopinj Celzija.

''Ostanki'' (Muškatna buča ali Gigily)
Sestavine: 5 beljakov, 15 dag sladkorja, 10 dag sesekljanih bučnih semen, 10 dag na koščke narezanih buč, 10 dag moke, 10 dag stopljenega masla.
V sneg, ki ga narediš iz beljakov in sladkorja, dodaš stopljeno maslo. Ostale sestavine počasi vmešaš s kuhalnico. Testo vliješ v namaščen pekač 'srnin hrbet' in pri 180 stopinj Celzija pečeš 35 minut.

 

BUČNE MARMELADE
Marmelade (muškatna buča, Sucrine du Berry, Early Butternut)

l. Sestavine: 2 kg bučnega mesa, 1 kg svežih fig, sok 2 limon, 300 g sladkorja, 1 dl ruma, 1 želin.
Buče in fige narežemo na kocke in skupaj s sladkorjem v kozici kuhamo 20 minut. Nato bučno meso pretlačimo s paličnim mešalnikom ter dodamo limonin sok, želin in rum. Z vročo marmelado napolnimo kozarce.

ll. Sestavine: 3 kg bučnega mesa, 1,5 kg kislih jabolk, 100 g rozin, cimet po okusu, 250 g sladkorja, 2 dl jabolčnega kisa.
Buče in jabolka narežemo na kocke ter skupaj s kisom in sladkorjem dušimo 30 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo cimet in rozine. Vroče polnimo v kozarce.

lll. Sestavine: 3 kg bučnega mesa, 3 kg hrušk, 2 dl ruma, 200 g kokosa, 300 g sladkorja, sok 2 limon.
Buče naribamo, hruške narežemo na tanke rezine ter skupaj s sladkorjem kuhamo 30 minut. Nato dodamo kokos, limonin sok in rum. Kuhamo še 5 minut. Vroče polnimo v kozarce.

 

BUČNI KOMPOT, NAPITKI
Bučni napitek (Sweet Dumpling, Mirage)
Za eno porcijo potrebujemo: kepico vanilijevega sladoleda, ⅛ l mleka, pol žličke vanilijevega sladkorja, 2 žlici bučnega pireja, žlica ruma, ščepec naribanega muškatnega oreška.
Vse sestavine stresemo v mešalnik in dobro premešamo. Napitek nalijemo v visoke steklene kozarce in potresemo z muškatnim oreškom.

Bučni kompot z vinom (Muškatna buča, Early Butternut)
Sestavine: 500 g bučnega mesa, 100 g rjavega sladkorja, 2,5 dl polsladkega belega vina, 1 dl vode, košček cimetove skorje, nageljnove žbice, janeževa zvezda, košček limonine lupine.
Bučno meso nakockamo. Sladkor v ponvi stalimo, dodamo bučne kocke in karameliziramo. Prilijemo vino in vodo, dodamo začimbe in kuhamo, dokler se buče ne zmehčajo.

 

SLANO PECIVO IZ BUČ
Slani zavitek iz rumene buče (Gigily, Japan Cup)
Sestavine za nadev: 1 kg rumene buče, 250 g skute, 1 srednja čebula, 3 žlice kisle smetane, 100 g masla, sol, poper, peteršilj, sveža bazilika, majaron, 2 žlici moke, 3 jajca (rumenjak in sneg), bučna semena, olje za pekač;
Testo: 300g moke, 1 jajce, malo olja, sol, 1 žlica kisa.
Moko v skledi primerno ogrejemo ter solimo. K mlačni vodi dodamo jajce, kis in olje ter s tem prelijemo moko. Z električnim mešalnikom testo stepamo, dokler se ne loči od posode. Nato ga položimo na ogreti krožnik, ki smo ga prej namazali z oljem. Testo pokrijemo, počiva naj vsaj 30 minut. Medtem naribamo bučo kot za jabolčni zavitek ter solimo. V drugi skledi penasto vmešamo maslo z rumenjaki, soljo, kislo smetano, poprom, prepraženo čebulo, peteršiljem, skuto, moko, svežo baziliko in malo majarona. Vse pripravljene sestavine dodamo k ožetim bučam. Posebej stepemo še sneg iz beljakov in ga počasi vmešamo v nadev. Testo na pomokanem prtu razvlečemo, namažemo z nadevom in po vrhu potresemo z bučnimi semeni. Testo zvijemo in ga damo v namazani pekač ter v ogreto pečico 180-190 stopinj Celzija za 45 do 50 minut.

Slani bučni piškoti z bučnimi pečkami (pečke, pobrane iz različnih vrst buč in posušene)
Sestavine: 200 g polnozrnate ali bele pšenične moke, 200 g skute, 150 g masla, 150 g bučnih pečk, semena (npr. kumina, mak, sezam, lan ali nariban parmezan), sol, jajce.
Bučne pečke zmeljemo, maslo zrežemo na koščke. Iz moke, skute, masla, soli in pečk zamesimo krhko testo. Razvaljamo ga na 3-5 milimetrov debelo. S koleščkom za razrez testa narežemo majhne kvadratke, jih pomažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s semeni. Pečemo pri 200 °C.

 

DRUGE BUČNE JEDI
Nadevane buče (Želodaste buče - Mirage, Sweet Dumpling)
Sestavine: mali patišoni, rdeča paprika, česen, skuta, jajce, limonina lupinica, šopek zelišč: bazilika, timijan, majaron, peteršilj.
Patišonom odrežemo pecelj in jih izdolbemo, tako da ostane še 1 cm mesa. Če so pečke že trde, jih zavržemo. Izdolbeno bučno meso in papriko drobno narežemo. Nasekljamo zelišča in naribamo limonino lupino. Skuto pretlačimo, dodamo koščke patišonov, zelišča, papriko, strt česen, jajca, limonino lupino, sol in poper. Z maso napolnimo patišone in jih položimo v namaščen pekač. Pečemo od 35 do 40 minut pri temperaturi 200 ˚C. Na žaru lahko popečemo tudi cvetove buč, ki jih na koncu uporabimo za dekoracijo.

Ocvrte buče (poletne bučke, želodaste buče, Early Butternut)
Pripravimo lahko panado iz moke, jajc, namesto krušnih drobtin po želji uporabimo kokosove kosmiče, mešanico sezama in polnozrnate moke, mešanico lešnikov in polnozrnate moke, mešanico sezama in drobtin, mešanico parmezana in polnozrnate moke.
Buče osolimo, pustimo stati 10 minut in jih osušimo s papirnato brisačo. Rezine zimskih buč na hitro pokuhamo v kropu, osušimo z brisačo in osolimo. Panirane rezine ocvremo v vročem olju po 5 minut na vsaki strani.

Bučna rižota (Hokaido, Early Butternut, Sucrine du Berry)
Sestavine: bučno meso, riž, voda ali jušna osnova, maslo, parmezan, žafranika, sol, poper.
Velike kose bučnega mesa skuhamo v majhni količini slane vode ali nad paro. Potem jih odcedimo, odstranimo lupino in razrežemo. Riž, bučo in juho damo v mrzlo posodo, začinimo, premešamo in kuhamo 15 minut. Na koncu vmešamo maslo. Razdelimo po krožnikih in posujemo s parmezanom.

Bučni pire (Hokaido, Early Buternut)
Sestavine: krompir, bučno meso, majhna čebula, oljčno olje, česen, sladka smetana, peteršilj, drobnjak, žajbelj, timijan, sol, poper.
Krompir skuhamo v čim manjši količini vode, k prepraženi čebuli dodamo bučno meso in česen. Kuhamo na šibkem ognju 15 minut ter pretlačimo. Krompir in bučno meso zmešamo, dodamo smetano in malo pokuhamo. Primešamo zelišča, sol in poper. Enostavnejši pire (krompir, buča, sladka smetana, maslo, sol, muškatni orešek) dodajamo tudi k nekaterim drugim bučnim receptom.

Gratinirana buča špagetarica (Tivoli)
Sestavine: buča špagetarica, slanina, grah, kisla smetana, oljčno olje, parmezan.
Celo bučo kuhamo v slani vodi 10 – 20 minut, odvisno od velikosti, medtem pa naredimo preliv: na olju prepražimo slanino, dodamo kuhan grah, pražimo še kakšno minuto, prilijemo kislo smetano in malo pokuhamo. Bučo čimprej vzamemo iz vode, da se preveč ne zmehča, potem jo prerežemo na pol, odstranimo semena, ostalo meso pa nastrgamo z vilicami, tako da pustimo 0,5 cm robu. Nastrgane špagete primešamo k prelivu, nato pa vse skupaj preložimo nazaj v izdolbeno bučo in jo potresemo s parmezanom. Gratiniramo v pečici od 8 do 10 minut pri 220 ˚C. Uporabimo lahko tudi paradižnikov preliv; v posodo damo kuhat pelate ali svež olupljen, nasekljan paradižnik, kateremu dodamo maslo, baziliko, rožmarin, origano in sol. Postrežemo z listi sveže bazilike.

V sopari kuhane buče
2 do 3 cm debele rezine buč damo v parilnik in jih v sopari kuhamo nekaj minut ali dokler se ne zmehčajo, vendar naj se ne razmehčajo preveč. Nato jih naložimo na krožnik ali v skledo ter zabelimo in začinimo po okusu, na primer z oljčnim oljem in baziliko ali peteršiljem ali zmleto kumino ali ... Začimbnih možnosti je, tako kot pri drugih bučnih jedeh, neskončno, zato dodamo eno ali dve zelišči ali začimbi naenkrat in smo siti vso zimo vsak dan.


Surova buča z mandlji
Bučo sladkejše sorte drobno naribamo in zmešamo z zmletimi ali tenko narezanimi mandlji. Na skodelico naribane buče odmerimo dve do tri žlice mandljev. To je vse. Po želji okrasimo z rezinami jabolk.
Ogrevalni bučni kari
V posodi segrejemo nekaj žlic oljčnega olja ter dodamo tri žlice začimbne mešanice za kari, naj si bo nepekoče ali pekoče; v slednjem primeru nas bo jed še bolj ogrevala.
Nekajkrat premešamo in dodamo skodelo na kocke narezane buče. Zalijemo z vodo, tako da prekrije koščke buče, in na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut oz. dokler se buča ne zmehča. Nato kari solimo po okusu ter zabelimo z oljčnim oljem.
To je temeljni recept. Različno ga obogatimo tako, da buči dodamo drugo sezonsko zelenjavo, na primer korenje, zeleno in za drugačno barvo še rdečo peso, spomnimo se tudi stročnic, ki jih skuhamo posebej in dodamo na koncu priprave. Vsekakor ne pozabimo na čebulo in česen.

 

Še nekaj predlogov:
- Surovo, drobno naribano bučo dodajamo solatam vseh vrst.
- Na kose narezano bučo spečemo v pečici. Če je buča okusne sorte, jo jemo brez dodatkov, sicer pa okus zaokrožimo z medom in cimetom (za sladko jed) ali z majaronom, baziliko in tako okusno naprej (za slano jed).
- Približno centimeter debele rezine buče popečemo na maslu.
- Iz naribane buče z dodatkom skute, rozin in cimeta zmešamo polnilo za zavitek ali pito. Na kilogram buče dodamo enako količino skute, veliko pest rozin in žlico cimeta. Sladkor menda ni potreben.
- Pripravimo (kremno) bučno juho, ki jo zabelimo in začinimo po okusu.
- Ko nam pride v roke buča špagetarica, jo skuhamo ali spečemo celo, ker se meso te sorte medtem vlaknasto razdeli. Šele nato jo prerežemo, z vilicami iz nje izdolbemo »špagete« in jih prelijemo z izbrano polivko. Pa na parmezan ne pozabimo.