BUČE ZA VESELE BUČE


Če hočemo, da nam buča dobro in predvsem sproščeno dela, se najejmo buč.


Ne tistih strašljivih, ki pridejo in gredo v kratkem tik pred 1. novembrom, niti ne onih, s katerimi se mastijo pujsi, ampak imenitnih zimskih buč. Menda ne bo težko, saj jih je zdaj vse polno. Če drugega ne, se najejmo buč vsaj zaradi prijetnega počutja, ki ga spodbuja občutek sitosti in lahkotnosti obenem. Poleg tega so skoraj vse zimske buče oranžne in znano je, da oranžna hrana učinkuje splošno krepčilno, ker veča tako telesno kot umsko energijo. Oranžna zelenjava je podobno kot oranžno sadje odlična za gladko prebavo. Spodbuja delovanje jeter in ledvic in ker pospešuje presnovo maščob, posledično »razmaščuje« kri ter preprečuje bolezni srca in ožilja. Zaradi karotenoidov, ki jim dajejo značilno barvo, ta hrana krepi telesne sluznice in odpornost sluznic dihal, zato je več kot primerna prav za poznojesenski in zimski čas. Karotenoidi se izkazujejo tudi kot antioksidanti in zelo podpirajo obrambni sistem telesa. Navsezadnje, če ne predvsem, pa ta hrana preganja »sivo« razpoloženje, veča samozavest in sploh vrača veselje do življenja. Menda je ni močnejše protidepresivne hrane, kot je oranžna.

 

 

Seveda ne ena oranžna jed na teden, ampak oranžna jed (skoraj) vsak dan. Še posebno v hladnem, pogosto sivem in sploh kratkodnevnem letnem času. Naloga ni prezahtevna, ker je zdaj čas zimskih buč, ki se jih veselimo vse do pomladi in še naprej, kajti povsem dobro znajo poskrbeti same zase kar kje na stopnišču, v shrambi in tudi v kuhinji; kjer jih imamo lahko za okras kot za potešitev lakote. Dokler so cele, jih namreč ni treba hraniti na hladnem. Morebitne težave s prostorom v hladilniku se začnejo šele, ko večjo bučo urežemo. Takrat se je najemo enkrat, dvakrat, trikrat, in še vedno je imamo tričetrt. 

Kaj torej zdaj?


Kar brez pomisleka si privoščimo bučni obrok na dan, da odžene potrtost.
Naslednjih nekaj receptov naj pomaga k razširjenemu užitku v razveseljujoči oranžnini za še svetlejše poznojesenske in zimske dni. S posebno pripombo, da so bučne jedi enostavne, recepti kratki in improvizacijski. Splošna opomba glede lupine pa pravi, da hokaido buč ne lupimo, ker imajo mehko lupino. Večino drugih zimskih buč olupimo, ker imajo debelejšo, voščeno lupino. Če pečemo kose buč, jih spečemo z lupino vred in jo odstranimo pred ali med jedjo.

 

Glede na čas zorenja in način uporabe sta v našem podnebnem pasu pomembni dve temeljni skupini buč: poletne in zimske. Drugače pa bučeslovje pozna tri pogostejše vrste buč in veliko njihovih sort. Navadna buča je tista, ki jo morda najbolj poznamo in zato nekako ne maramo buč. Meso sort te vrste je bolj vodeno in ne posebno okusno; v to vrsto sodijo krmne buče, buče za pridelavo golic in bučna oprema za noč čarovnic. Velika buča je vrsta, ki nas razveseljuje z neznansko velikimi bučami in odličnimi zimskimi oranžnicami, med katerimi je znana sorta hokaido, in nič manj imenitne sorte iz skupine hubbard. Za zimsko oranžnino nas poleg nekaterih sort velike buče najbolj zanimajo sorte muškatne buče, saj so med njimi najbolj oranžne in čez zimo najvztrajnejše sorte buč sploh. V to skupino sodijo sorte butternut, crookneck in veličastna musque de provence.

 

OPISI SORT:


SEBRING
-Rumeni cukini,
-meso rumeno,
-oreškasta aroma,
-uporabljamo za solato, zelenjavne jedi, vlaganje v kis, polnjenje,
-dozorele plodove skladiščimo 3 do 4 mesece.


SWEET DUMPLING
-Želodasta buča,
-ploščata, okrogla,
-z ugreznjenim pecljem,
-rebrasta z desetimi zelenimi progami,
-lupina tanka,
-meso kremasto, svetlo oranžno,
-okus sladkast, po kostanjih,
-pečemo v pečici, polnimo, primerna za sladice, pečemo na žaru,
-skladiščimo 3 do 5 mesecev.


HOKAIDO (UCHIKI KURI)
-Čebulasta intenzivno oranžna,
-meso oranžno, čvrsto,
-uporabljamo za juho, pireje, narastke, gratinirane jedi, kolače,
-skladiščimo 6 do 7 mesecev.

 

HALLOWEEN (BUČE LUČKE)
-oranžna,
-azličnih velikosti in oblik,
-meso oranžno, 1cm debelo,srednje kakovosti,
-uporabljamo za juhe, pite, marmelado, pecivo,
-skladiščimo 2 do 5 mesecev.


MUŠKATNA (MUSCADE DE PROVANCE)
-ploščato okrogla, z izrazitimi rebri,
-pecelj ugreznjen,
-nezrela je zelena,
-zrela bronasto usnjata z voščeno patino,
-meso je temno oranžno,vlaknato, sočno,sladko, kakovostno,
-uporabljamo za juhe, peciva, pite, marmelade, presno.


ROUGE VIF D"ETAMPES
-Okrogla zelo sploščena,rebrasta,
-oranžno rdeča,
-meso rumeno oranžno,
-okus manj intenziven,
-uporabljamo za juhe,
-skladiščimo 3 mesece.

MIRAGE
-ploščata, okrogla, ugreznjen pecelj, rebrasta,
-intenzivno oranžno rumena,
-meso svetlo oranžno,
-kostanjeva aroma,
-za polnjenje, fritiranje, pečenje,
-skladiščimo 4-8 mesecev.


GIGILY
-ploščato okrogla, oranžna, rahlo progasta,
-meso je srednje rumeno, debelo, čvrsto,
- sladka, zelo kakovostna,
-izvrstna kostanjeva aroma,
-za juhe, pireje, pečenje na žaru, pripravo narastkov, zelenjavne jedi,
-skladiščimo 5 do 12 mesecev.


JAPAN CUP
-ploščato okrogla, svetlo zelena do sivo modra
-meso je rumeno oranžno, čvrsto, zelo kakovostno,
-aroma kostanjeva, sladka,
-za pečenje, pireje, peciva marmelade, kompote in juhe